Referat fra dagstur til Veiholmen/Smøla 27.05.2024

Publisert av Liv Karin Lange den 04.01.25.
Dagstur til Veiholmen og Smøla – mandag 27. mai 2024

Årets tur startet på bussholdeplassen i Molde med 21 deltakere (22 var påmeldt, men Arnfinn Henøen meldte forfall pga sjukdom). I år var det Tornes Turbusser med sjåfør Jan Tore Tornes som stod for transporten.

For å komme til Smøla måtte vi ta to ferger, den første fra Seivika til Tømmervåg og den andre fra Sandvika til Edøy. På denne strekningen fikk vi god guiding av sjåfør Jan Tore og fra medlem Rolf Eidseter. Rolf har tidligere jobberfaring fra Kristiansund Teleområde og kom med mange og morsomme telehistorier. Noen var hentet fra teleområdets egen teleavis som den gang het «Mørtel».

Vel framme på Edøy fergekai kom det på en lokal guide, Einar Kristian Wikan, som var med oss hele tiden vi var på Smøla. Han hadde mye informasjon og mange gode historier om livet og utviklingen av dette øysamfunnet. Smøla består av over 6 000 øyer og skjær og fisk og landbruk er den viktigste og største næringen i kommunen. Ramndalshaugen er øyas høyeste punkt (fjell) med sine 70 moh. Kommunesenteret er på Hopen og antall fastboende i kommunen er ca. 2 200.

Etter en kort stopp i kommunesenteret Hopen kjørte vi til Veiholmen. Her ble vi guidet rundt, samt at vi spiste lunsj på OlsenNaustet. Menyen var Kvalgryte med stappe, kaffe og eplepai.

Etter lunsj gikk turen gjennom Smøla vindpark. Vindparken består i dag av 68 turbiner hvor første byggetrinn med 20 vindmøller ble satt i drift i september 2002, mens andre trinn med 48 vindmøller ble satt i drift i september 2005. Vindparken ligger 10 – 40 moh og har stabile vinder som gjør det ideelt for denne type anlegg. I henhold til guiden produseres det nok strøm til å forsyne byene Kristiansund, Molde og Ålesund tilsammen. Smøla har Norges største bestand av hekkende havørner (over 50 ørnepar) og i henhold til guiden er det nå svært få fugler som blir drept av vindturbinene.

Rundturen på Smøla ble avsluttet med en kort orientering/omvisning på Guri Kultursenter på Edøya. Her tok vi farvel med vår lokale guide (vi opplevde han som klar, tydelig og veldig kunnskapsrik).

Turen fortsatte med ferge tilbake til Tustna og deretter ferge fra Tømmervåg til Seivika. Det var innlagt en kort stopp i Kristiansund, hvor vi fikk kaffe og gulrotkake på Havnekontoret restaurant (ligger helt nede på kaia i Kristiansund). Her stilte 2 telepensjonister fra Kristiansund opp for å ta en prat med gamle kjente.

Siste etappe startet med ny buss og ny sjåfør, dvs. fra Kristiansund, over Averøy, Atlanterhavsveien, Eide til Molde. Den nye sjåføren (Bergsund) påstod at han har munndiare lik sin sjef og sjåfør Jan Tore Tornes, slik at guiding og gode historier fortsatte helt til vi var framme i Molde. Det var en positiv overraskelse at begge sjåførene fra Tornes Turbusser ga oss god guiding og gode historier fra nesten alle steder vi passerte.

Vi var kjempeheldige med været ettersom det var sol og over + 20 grader hele dagen. I tillegg var det flatt hav både på Veiholmen og over Atlanterhavsvegen.

Vi var tilbake i Molde kl 2030.

Referent: Knut Silseth